Geszteréd, Bököny és Érpatak települések szennyvízelvezetési és tisztítási fejlesztésének előkészítése

Projektinformáció

Projekt címe:

„Geszteréd, Bököny és Érpatak települések szennyvízelvezetési és tisztítási fejlesztésének előkészítése”
Projektazonosító: KEHOP-2.1.3-15-2022-00102
Kedvezményezett: Geszteréd Község Önkormányzata
Kedvezményezett címe: 4232 Geszteréd, Petőfi u. 7.
Kedvezményezett képviselője: Szabó József Polgármester
Projekt elszámolható nettó összköltsége: 120 000 000,- Ft
Támogatás mértéke: 100%
A projekt tényleges befejezése: 2023. december 29.

 A projekt ismertetése:

 A települések elhelyezkedése, megközelíthetősége

Geszteréd, Bököny és Érpatak települések Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében helyezkednek el a Dél-Nyírségben, Hajdú-Bihar vármegye szomszédságában. Mindhárom település a Nagykállói járásban található. A 290/2014. (XI.26.) Korm. rendelet 3. sz. melléklete a Nagykállói járást a fejlesztendő járások közé sorolja. A településeket csak közúton lehet megközelíteni. A vármegyeszékhely felöl a települések a 4. sz. főútról, vagy Nagykállón keresztül érhetők el. A települések jelenlegi lakosság száma összesen 6.181 fő. Jelenlegi állapot

Geszteréd, Bököny és Érpatak települések a projektet Konzorcium formájában kívánják megvalósítani. A konzorciumvezető feladatok ellátásával Geszteréd Község Önkormányzatát bízták meg.

A Geszteréd, Bököny és Érpatak szennyvízelvezetési agglomeráció jelenleg még nincs kiépítve. Az agglomerációhoz tartozó települések közül jelenleg még csak Bököny településen épült ki a szennyvízcsatorna hálózat  és a szennyvíztisztító telep. A szennyvíztisztító telep helye úgy került meghatározásra, hogy arra a Geszteréd, és Érpatak felöl érkező szennyvizek is könnyen rávezethetőek legyenek.

 A projekt indokoltsága

A felszín alatti víz állapota szempontjából érzékeny területen lévő települések besorolásáról szóló 27/2004. (XII.25.) KvVM rendelet melléklete alapján:

-          Bököny és Geszteréd települések felszíni víz állapota szempontjából a fokozottan érzékeny, valamint a kiemelten érzékeny felszín alatti vízminőség védelmi területen lévő települések közé kerültek besorolásra,

-          Érpatak település felszín alatti víz szempontjából érzékeny települések közé sorolt.

A települések közműves ivóvízellátása a Geszteréd vízmű vízbázisáról történik. Geszteréd vízmű vízbázisa a sérülékeny földtani környezetben lévő vízbázisok közé tartozik.

A geszterédi vízbázis környezetében lévő talaj és vízvédelem szempontjából mindenképpen indokolt a szennyvízcsatorna hálózat kiépítése és az arra történő mielőbbi rákötés, mellyel a terület nitrát terhelése jelentősen csökken.

Geszteréd és Érpatak települések szennyvízhálózata még nem épült ki, a háztartási szennyvizek egy része zárt szennyvíztározókba kerül összegyűjtésre, de a jelentősebb mennyisége elszikkasztásra került. A csatornázatlan belterület diffúz szennyező forrásnak tekinthető, mely potenciális veszélyforrást jelenthet a vízbázisra nézve.

 A projekt célja

Az előkészítő projekt célja, hogy elősegítse a Geszteréd-Bököny-Érpatak szennyvízelvezetési agglomeráció megvalósítását.