Kedves Látogató!

Községünk, Geszteréd Szabolcs-Szatmár-Bereg megye déli részén, Hajdú-Bihar megye határa közelében terül el. Bár a község földrajzi adottságai meglehetősen mostohák, területének nagyobb részét homok borítja, de az itt élő emberek szorgalmas munkája által mégis értékes helyként tartjuk számon. Látványosságként az épített értékeinket tárnám Önök elé, amelyek különösen az utóbbi években jelentősen gazdagodtak. Az elődeink által létrehozott intézmények, mint az óvoda, iskola, idősek otthona, művelődési ház, könyvtár töretlenül, kisebb-nagyobb felújításokkal a kor szellemének megfelelően működnek. Ugyanakkor egy sor új történelmi-művészi értékű maradandó emlékmű is létesült. Meglévő református és római katolikus templomjaink mellé görög-katolikus templom épült, amely az aktív keresztény hitélet tanúsága. Tavaly avattunk fel egy valódi székelykaput, amely Székely Szentkirályon készült és azóta a fő utcánk egyik ékessége lett. Több köztéri szobrot és emléktáblát is avattunk: Szent Anna-, Szent László- és Kossuth Lajos szobrát, további két ajándékba kapott szobrot „Búcsú a fegyverektől” címmel, a kállósemjéni művésztábor alkotóitól. Mindegyik emlékmű szabadon megtekinthető, a község központjának közelében lettek elhelyezve megfelelően kialakított, növényekkel parkosított és térkövezett környezetben.

Nagy hangsúly fektetünk a rendezett, kulturált utcakép kialakítására, ezért már számos járdaszakaszt és parkolót térköveztünk le a sikeres helyi közmunka program eredményeképpen. Ugyanúgy megújult a temető és a ravatalozó környéke is, hogy a gyász-szertartások, valamint a temetőlátogatások háborítatlanul, alkalomhoz méltó hangulatban történhessenek. Új közösségi piac épült, amely kulturált keretet biztosít a helyi kiskereskedelem lebonyolításához.

Községünkben számos szórakoztató rendezvény kerül megrendezésre, amelyek nemcsak a helyi lakosokat, hanem a környékbeli településekről is idevonzza az érdeklődőket. Legjelentősebbek az évente zajló Geszterédi-falunap- és az Aranyszablya-fesztivál, amelyet a község pihenőparkjában tartunk az árnyas fák övezte épített színpad körül. Sztárvendégeink mellett iskolások és óvodások adnak műsor, és a helyi civil szervezetek is kiveszik részüket a vendégek ellátásában, szórakoztatásában.

Végezetül említést kell tennem a sokak által már hallott geszterédi aranyszablyáról, amely a mindeddig legrangosabb honfoglalás kori lelet együttes legszebb darabja és községünk határából került elő. Méltán vagyunk büszkék rá, ezért nem véletlen, hogy nemcsak egy utca, hanem egy civil szervezet is viseli a nevét. A Geszterédi Aranyszablya Társaság küldetésének tartja többek között, hogy ezt az emléket méltóképpen gondozza, ezért éppen most van folyamatban a lelőhely emlékhellyé alakítása, ahol egy obeliszk lesz elhelyezve, köré a hét vezér szobrának alakja, amelyek megfaragása jelenleg is zajlik.

Községünk iránt érdeklődők figyelmébe ajánlom honlapunkat, ahol további információk érhetők el, akárcsak községünk újságja, a Geszterédi Forrás is.

Kellemes időtöltést, élményekben gazdag kirándulásokat kívánok a településünkre látogatóknak!

Tisztelettel:

Szabó József polgármester