Karácsonyi köszöntő 2015.

Kedves geszterédiek!

Az idei karácsonyi köszöntőm egy kicsit másabb hangvételű lesz mint az előző évi volt. Sokszor hátránynak érezzük azt, hogy Közép-Európa keleti részén egy közel kettő ezer lélekszámú településen élünk, ami nem kap akkora reflektorfényt a nagyvilágban. Viszont én úgy gondolom, hogy ebben a terrorizmus által fenyegetett világban szerencsésebb helyen élünk.

Sajnos a világban, gondolok itt most például Párizsra, nagyon sok ember számára az ünnepeket nem a meghittség, hanem a gyász hangulata járja át. Borzasztó belegondolni is, hogy fiatalok százai indultak el szórakozni, de már soha nem térnek haza. Sajnos az Európai nagyvárosokban élők (pl: Brüsszel, London, Róma) véleményem szerint veszélyben érezhetik magukat.

Amikor egy ilyen tragédia történik, egy emberben sok minden átértékelődik, ezáltal úgy gondolom, hogy a mi mindennapi problémáink emellett eltörpülnek, mert nekünk nem kell rettegésben élni, hogy hazaérünk-e, vagy hazaér-e a gyerekünk, szülőnk, barátunk, párunk, unokánk, stb...

Nekem nem célom, és tisztem, hogy prófétaként szóljak Önökhöz, de fogadják el azt a tanácsot tőlem, hogy adjanak hálát a jó Istennek, azért amijük van, és hogy együtt élhetik meg az adventi készülődés meghitt pillanatait. Ez már közhely, de még mindig tartom magam ahhoz az állásponthoz, hogy a karácsony nem az ajándékokról, és annak értékéről szól, hanem arról, hogy együtt ünnepelhetünk a szeretteinkkel, békében, nyugalomban és meghittségben.

Jómagam hittel és szívvel várom a karácsonyt!

A zöld, arany, piros, barna, csengettyűs hangulatot, aminek íze, illata, hangja, aromája van, amit sok-sok gyermekkori apai, anyai, nagyszülői történetből, megélt jelenetből mindenki saját magának teremt meg az év utolsó napjaiban. A karácsonynak a születés, a remény, az átszellemültség adja az igazi jelentőségét. Ahogy bátor kiállással, tiszta szívvel, kéz a kézben, családfő a család asszonyával, szülők a gyermekekkel, testvérek a testvérekkel megénekeljük és megidézzük a Megváltó érkezését.

És a Megváltó mindig eljön....

Az Úr azért küldte el a fiát, hogy mindenki lássa: a sötétség után nappalnak kell jönnie. A karácsony minden mozzanata az életről, a változásról és a megújulásról szól - a karácsony a legszebb, legszentebb, legáldottabb ünnep. "Az embereknek jóleshet, ha karácsony napján eszükbe jut az, aki talpra állította a bénákat, és visszaadta a vakoknak a látásukat...." - írta Charles Dickens, és én is hiszem, hogy aki a békét hozza el magával, az törődik a közösségével igazán. Ennek jegyében kívánok Önöknek áldott és békés karácsonyt, kívánok olyan ünnepet, amely kizökkent bennünket a mindennapokból, olyan együttléteket, amelyeket a szív és a lélek irányít, olyan koccintásokat, amelyek az egymás melletti kitartást erősítik, és nem a felejtést. Kérem, töltsék hasznosan és tartalommal megtöltve a napjaikat. Mert nem a külső számít, hanem a benső, mert nem a lét a tét, hanem a lét minősége. Remélem az idei karácsonyon mindenki megleli azt, amit keres, amit év közben elveszített. Áldott, békés karácsonyt és egészségben, erőben gazdag új évet kívánok minden kedves olvasónak.

                                                                                          Szabó József

                                                                                           polgármester